kéziszerszámok

Szerszámok, szerszám, kéziszerszám

Szerszámok, szerszám, kéziszerszám

Szerszám és szerszám közti különbség

2017. december 20. - Bence berendezések

Mi a különbség szerszám és szerszám között, avagy milyen a jó kéziszerszám?

 

„Dolgozni csak jó szerszámmal lehet.” Gyakran hallani ezt a kijelentést barkácsolási tapasztalattal rendelkező emberektől, ill. a különböző szerelési munkákban jártas szakemberektől. Fiatalabb koromban, amikor még nem kerültem szembe komolyabb szerelési feladatokkal, sokáig azt hittem, hogy ezt csak afféle nagyzolásból mondják a „szakik” és ezermesterek.

De aztán ahogy telt az idő, és egyre erősödött a műszaki érdeklődésem, aminek hatására egyre több szereléssel kapcsolatos kihívásnak mertem engedni, eközben viszont szerszámnak nevezhető szerszám – se kéziszerszám, se semmilyen barkácsgép – nem volt a háztartásunkban, a sorozatos sikertelenség és a fölösleges kínlódások rádöbbentettek, hogy a fent említett emberek abszolút tudták miről beszélnek.

Jó szerszám nélkül tényleg nem lehet dolgozni, legfeljebb csak gányolni lehet, ami viszont hosszú távon semmi jóra nem vezet, arról nem is beszélve, hogy magában a barkácsolásban sem találhat sok örömöt az ember, ha alkalmatlan szerszámokat kénytelen hozzá használni...

keziszerszamok.jpg

Így aztán fokozatosan kialakult bennem az a törekvés, hogy használható szerszámokkal vegyem körbe magam. De milyen a jó kéziszerszám? (Az elején még nem gondolkodtam barkácsgépekben, mert drágák voltak a számomra.) Honnan tudom, ha elmegyek bevásárolni egy szerszámboltba, hogy melyik szerszám jó, és melyik nem?

Hát, erre a kérdésre bizony egyszerű választ nem találtam, hanem ehelyett olyan tapasztalatra tettem szert, amely ma segít nekem abban, hogy egy „többlépcsős optimalizálási folyamat” végeredményeként többnyire olyan szerszámot vigyek haza vagy rendeljek meg az internetről, ami később nem okoz nekem csalódást.

Azzal együtt, hogy egyszerű sablonválaszt tényleg nem tudok a szóban forgó problámára, és véleményem szerint nem is létezik ilyen, annak abszolút látom értelmét, hogy egy-két „trükköt” megosszak Önökkel szerzett tapasztalataim „puttonyából”. Csapjunk hát a lovak közé!

Ha kalapácsot veszünk, akkor rángassuk meg jól a fejét, hogy nem mozog-e. Ugyanis ha bármennyi játéka is van akkor, amikor leveszem a polcról, akkor semmi garancia nincsen rá, hogy nem válik életveszélyes „családtaggá” akár már az első pár használat után!

Ha csavarhúzót szeretnénk venni, akkor a közepes és alacsonyabb árkategóriában (amiben abszolút van esélyünk jó szerszámot találni, mert a minőség koránt sincs mindig arányban az árral!) ne higyjük el csak úgy a rajta vagy a dobozán olvasható anyagmegjelölést, hanem (elnézését kérem a kereskedőknek) teszteljük magunk, hogy milyen „fából” faragták.

Először is próbáljuk puszta kézzel óvatosan meghajlítani (nagyon vékony szárú csavarhúzókra természetesen nem érvényes ez a javaslatom), és ha ez nem sikerül, akkor örüljünk, mert egy esélyest tartunk a kezünkben. Következő lépésként megpróbálhatjuk egy otthonról hozott HSS fúró sarkával megkarcolni a fejét. Ha ez nem vagy csak alig sikerül, akkor a kezünkben tartott csavarhúzó egy minőségi kéziszerszám, amit nyugodt lélekkel megvásárolhatunk.

Ha csípőfogót szeretnénk vásárolni, akkor a számunkra szimpatikus terméket tartsuk egy erősebb fényforrás vagy fényes háttér (lámpa vagy ablak) elé, szorítsuk össze a pofáit normál használatra jellemző erővel (tehát nem tiszta erőből), és ha átlátunk a vágóélei között, akkor tegyük vissza a polcra ezt a szerszámot. Egy másik lehetséges, és talán az iméntinél is relevánsabb tesztelési mód az, hogy vigyünk magunkkal az üzletbe egy vékony nylondarabot (pl. egy tizes papír zsebkendőnek a csomagolását), és próbáljunk meg belevágni a kiválasztott csípőfogóval.

Ha sikerül (akár jó erős összeszorítással) a vágóélek teljes hossza mentén egy egybefüggő vágást készítenünk rajta, akkor a fogó éleinek illeszkedése kítűnő, és már csak a keménységvizsgálat van hátra. Ehhez legtisztességesebb az eladó segítségét kérni. Legyen nálunk egy olyan tesztdarab, aminek az elvágásához szerszámot keresünk.

Tehát pl. ha zongorahúrhoz keresünk csípőfogót, akkor azt vagy akár egy biciklibowdent vigyünk magunkkal és adjunk az eladó kezébe. Ne aggódjunk: egy megfelelő élkeménységű csípőfogónak kutya baja sem lesz attól, ha egy rá méretezett keménységű és vastagságú anyagot akár százszor is elvágunk vele!
Ennyi fért bele ebbe a cikkembe. Remélem, hasznukat veszik majd a fenti tanácsaimnak!

Audi chiptuning Budapest, elektromos kisautó, téglaburkolat, karpittisztitas.org, autó alkatrész webáruház, jeep chiptuning, Hamvay Lang certificates

Autochip audi chiptuning Budapest elektromos kisautó és gyermekjármű téglaburkolat, tégla karpittisztitas.org alkatrész webáruház chiptuner jeep chiptuning autochip upholstery cleaning, carpet cleaning Hamvay lang certificates elektromos kisautó és gyermekjármű Audi chiptuning Budapest,elektromos kisautó, téglaburkolat, karpittisztitas.org, autó alkatrész webáruház, jeep chiptuning, Hamvay Lang certificates

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keziszerszam.blog.hu/api/trackback/id/tr9613514061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása